Sosyal inovasyon, iletişim, veri bilimi, yaratıcı endüstriler alanlarında güncel fırsatlar
Programlar arasında nasıl köprüler kuracağız?
Sosyal inovasyon, iletişim, veri bilimi, yaratıcı endüstiriler alanlarında toplumsal meseleler odağında çalışmak isteyenler için başvurusu devam eden programları bu yazıda paylaşıyoruz.
Sosyal meseleler ve yaratıcı endüstriler kapsamında tasarlanan hibe ve girişimcilik programlarının sayısının artması;
- kompleks problemleri birlikte düşünmek için farklı disiplinlerden kişilerin alana ilgisinin artması,
- yeni kişilerin ve kurumların yeni rollerle alana girmesi,
- farklı tipte desteklerin tasarlanması,
- birbirini destekleyici/tamamlayıcı yeni programları konuşmak için fırsatlar yaratıyor.
Programlar çoğunlukla üniversite öğrencileri ve genç profesyonelleri hedeflerken yüksek motivasyon ve adanmışlık istiyor. Bu durumda program katılımcıları için zor olan farklı programlardan elde edilebilecek destekler arasında doğru programı(ları) seçmek.
Program yürütücüleri içinse programlar arasında bağlantılar kurabilme, doğru takvimlendirme gibi konular için iletişimde olmak yeterli mi? ‘Programlar arasında nasıl köprüler kuracağız?’ sorusuna olası cevapların/önerilerin tartışılmasının program geliştirenler ve katılımcılar için faydalı olabileceğini düşünerek katkılarınızı yorum kısmına bekleriz.
Başvuru tarihine göre sıralanan programlar:
Factory
Son başvuru tarihi: 2 Mart 2020
‘Factory, farklı disiplinlerden katılımcıların yanlış bilgi sorununa yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler geliştirebileceği bir iş geliştirme programı. Teyit bu sene ikinci kez düzenlendiği Factory ile çok katmanlı bir sorun olan yanlış bilgiyle mücadele edecek yeni işlerin hayata geçmesini ve desteklenmesini hedefliyor.
Factory kapsamında;
- Yeni bir iş fikri olup hayata geçirmek isteyenler 2–4 kişiden oluşan ekipleriyle 10–12 Nisan’da Ankara’da düzenlenecek Bootcamp’e katılabilir.
Destekler Bootcamp sonunda seçilecek iki çözüm fikri 6 aylık kuluçka programına dahil edilecek, Teyit ve Impact Hub İstanbul tarafından sağlanacak şu desteklerden faydalanabilecek;
- Başlangıç hibesi
- Teyit ve Impact Hub ağlarına erişim
- 6 ay süresince çalışma alanı desteği
- 6 ay süresince medya ve girişimcilik ekosisteminin önde gelen uzmanlarından danışmanlık desteği
- 6 ay süresince iş geliştirmeye yönelik veri ve araştırma desteği’
Data for Public Good
Son başvuru tarihi: 2 Mart 2020
‘University of Virginia’nın geliştirdiği bu program, Türkiye’de, Kodluyoruz, TEDÜ Veri Bilimi Merkezi ve İstasyonTEDÜ yürütücülüğünde, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinin işbirliğiyle iki şehirde eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek.
Sosyal Fayda için Veri Bilimi Programı ile (Data Science for the Public Good) veri bilimi eğitimi alan gençlerin kamu kurumlarıyla biraraya gelerek kentin problemlerine yönelik çözümler geliştirmeleri amaçlanıyor.
Farklı disiplinlerden genç katılımcılara açık olan program, 100 saatlik veri bilimi eğitimi, sosyal inovasyon eğitimi ve belediyelerin problem alanlarına yönelik bilgi aktarımlarını içerecek. Katılımcılar çözüm projelerini belediye verilerini kullanarak geliştirecek. Her şehirden seçilecek birer takım University of Virginia’da düzenlenen yıllık buluşmada projelerini sunma fırsatı elde edecek
Eğitimler Ankara’da TED Üniversitesi’nde, İstanbul’da ise Zemin İstanbul’da gerçekleştirilecek.’
Nesta Yaratıcı Girişimcilik Programı
Son Başvuru Tarihi: 9 Mart
‘Yaratıcı girişimcilerin iş fikirlerini hayata geçirmesi için tasarlanan uygulamalı bir eğitim programıdır. Katılımcılar, üç gün boyunca yaratıcı bir işletme kurmanın ve yürütmenin belli başlı yönlerini öğrenme imkanı bulur.
Program reklamcılık, mimarlık, kültür-sanat, zanaat, tasarım, moda, oyun, müzik, yayıncılık, teknoloji, televizyon ve sinema gibi yaratıcı sektörlere odaklanmaktadır.
Girişimcilik Vakfı Android Akademi
Son başvuru tarihi: 12 Mart
‘Girişimcilik Vakfı’nın Google Türkiye ile birlikte Android uygulamalar ile toplumsal sorunlara çözmek önerileri sunmak için başlattığı Android Akademi, BTK desteği ile Türk Hava Yolları, General Mobile ve İTÜ Arı Teknokent sponsorluğunda ikinci kez hayata geçiriyor.
Programda bu sene çözüm aranan konular:
Eğitim — Tarım — Siber Güvenlik — Afet
Kazanan ilk üç takıma inkübasyon desteği ve San Francisco’da girişimcilik ekosistemi gezisi sağlanan program üniversite öğrencilerinin ekip başvurularına açık.
Project Zoom
Son Başvuru Tarihi: 1 Nisan
‘Project Zoom, yeni nesil hikaye anlatıcıları ve gazeteciler gibi farklı mecralarda içerik üretenler tarafından gözden kaçmış ya da görülmemiş toplumsal meselelerin ortaya çıkarılması, görünür kılınması ve hikayelerinin anlatılmasını hedefleyen bir hibe programı.
Programın odağında iklim değişikliği, toplumsal cinsiyet eşitliği, sürdürülebilirlik, göç, sosyal inovasyon ve enerji temaları var. Çalışma kapsamında podcast, fotoğraf, yazı, video gibi görsel, yazılı veya işitsel formatlarda farklı mecralarda içerik geliştirilmesine destek verilecek.
Program medya ve iletişim sektörü çalışanlarını veya bu alana ilgi duyanları desteklemek için rehberlik, mentorluk, etkili medya ve iletişim ağlarına dahil olma olanağı ve $7,000’a kadar finansal desteği kapsıyor.’
Katkıda bulunmak için merve.kavas@tedu.edu.tr adresine başvurusu açık programlar iletilebilir.